Megosztás

Kapcsolat

Perfect Contir 2012 Pénzügyi és Számviteli Szolgáltató Kft

Székhely:

1222 Budapest, Kazinczy utca 8

Iroda:

1119 Budapest, Mohai út 39

Tel: +36-70/286-2835

E-mail: info@perfectcontir.hu

Adószám: 23825787-2-43

Cgj: 01-09-979972

Nyitvatartás:

Hétfőtől - Péntekig

8:00 - 16:00

Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Ügyfélfogadás kizárólag előre egyeztetett időpontban!

A számviteli beszámoló benyújtása elmulasztásának jogkövetkezménye

2012.12.04.

2012. január 1-jétől változtak a letétbe helyezési kötelezettségre vonatkozó határidők

2012. január 1-jétől változtak a letétbe helyezési kötelezettségre vonatkozó határidők, amelyeket az egyes eset körökre vonatkozóan a számvitelről szóló törvény szabályozza (előtársasági időszak, devizanemek közötti áttérés, kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett vállalkozók, összevont/konszolidált éves beszámoló benyújtására kötelezett anyavállalat, külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe, cégjegyzékbe be nem jegyzett vállalkozó). Illetve a felszámoló kötelezettsége egyezségkötés esetén, hogy a felszámolási zárómérleget a számviteli törvényben meghatározottak szerint letétbe helyezze és közzétegye az egyezségkötést követő 30 napon belül.

Amennyiben az állami adóhatóság azt állapítja meg, hogy a cég a letétbe helyezésre és közzétételre előírt törvényi határidőig nem küldte meg a beszámolót, a következők szerint jár el:

1.)      Ha a mulasztás esedékessége 2012. január 1-jét megelőző napra esik, akkor a NAV mulasztási bírság kiszabása nélkül, kétszeri felszólítást követően hivatalból törli a mulasztó adózó adószámát - nem függeszti fel - és kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását. Az első felszólításban az adózó - a korábban alkalmazott 15 nap helyett - 30 napos határidőt, a második felszólításban pedig 60 napos határidőt kap a mulasztása pótlására.

2.)      Ha viszont a mulasztás esedékessége 2012. január 1-je, vagy azt követő napra esik, akkor a NAV elsőként az adózás rendjéről szóló törvény alapján mulasztási bírság kiszabása mellett - a mulasztási bírság határozatban - felszólítja az adózót 30 napos határidő kitűzésével az elmulasztott kötelezettség teljesítésére.

Ha az adózó az első felszólítást követően, az abban szereplő határidőn belül sem pótol, az adóhatóság a határidő elteltét követő napon, 60 napos határidő kitűzésével az adózás rendjéről szóló törvényben foglalt 1 millió forintig terjedő mulasztási bírság kiszabása mellett ismételten felhívja az adózót a kötelezettség teljesítésére.

Ha a kétszeri felszólítás eredménytelenül telik el, akkor az adózó adószámát az állami adóhatóság – felfüggesztés nélkül – hivatalból törli, illetve a cégbíróságnál kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását.

                                                                                                                                                                                                       NAV Baranya Megyei Adóigazgatósága

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!